Větrníkový dort
Tento dort původně neměl vůbec
vzniknout. Původně krémy, které jsou v tom dortu měla na větrníky. Bohužel ne
vždy se vše povede, a tak jsem zapojila mojí představivost a kuchařské
dovednosti a vytvořila jsem tuhle dobrotu.😋
Těsto:
3 vajíčka
150g cukru
150g polohrubé mouky
1 vanilkový cukr
1 prášek do pečiva
3 lžíce vody
Vanilkový krém:
1 vanilkový pudink
2-3 lžíce cukru (já dávám 2 lžíce)
1/2 litru mléka
2 žloutky
cca 125g másla (je lepší přidávat postupně a ochutnávat, každý to
má rád jinak) (pokojová teplota)
Karamelový krém:
100g cukru
250g smetany ke šlehání (33%) (pokojová teplota)
Postup:
Začneme vanilkovým krémem. Pudink připravte podle návodu na zadní
straně (tj. 2-3 lžíce cukru, 1/2 litru mléka). Uvařený pudink nechte vychladnout.
Mezitím než vám vychladne pudink připravte si karamelový krém. Cukr dejte do
hrnce a za stálého míchaní na mírném ohni ho nechte rozpustit na karamel.
Přilijte smetanu a míchejte (Potom co přilijete smetanu se karamel scvrkne, tak
se toho nelekněte, je to tak správně. On se po nějaké době zahřívání zase
rozpustí). Musí vám vzniknout "karamelová smetana". Dejte stranou a
nechte pořádně!!! vychladnout. Když pudink vychladne (musí být velmi studený)
za stálého míchání postupně přidávejte žloutky a následně tak i změklé máslo.
Vyšlehaný krém dejte do lednice přes noc ztuhnout. Vychlazenou ''karamelovou
smetanu'' vyšleháme do šlehačky a dáme do lednice přes noc ztuhnout. Druhý den
začneme připravovat korpus. Vajíčka s oběma cukry vyšleháte do pěny. Přidáte mouku
smíchanou s práškem do pečiva a 3 lžíce vody. Těsto vylijete do formy 21ø. Dáte péct na 180 stupňů ( délku pečení nevím, ověřuji špejlí). Když je korpus upečený vyndáte ho opatrně
z formy a dáte ho vychladnout. Vychladlý korpus dvakrát prořízněte a slepte
vanilkovým krémem. Celý dort ještě pomažte zbylým krémem a ozdobte karamelovou
šlehačkou. Dobrou chuť.
Komentáře
Okomentovat