Větrníky


Větrníky
Těsto:
250 ml vody
50 g másla
špetka soli
200 g hladké mouky
4 vejce
špetka prášku do pečiva



Karamelové šlehačka:
200 g cukru krystal/krupice
500 ml smetany ke šlehání (33% tuku)



Pudinková náplň:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinkové prášky
75 g cukru
125 ml smetany ke šlehání (33% tuku)



Poleva:
3 lžíce karamelu (ze základu na karamelovou šlehačku)
200 g moučkového cukru



Postup:
  1. Karamelová šlehačka: Cukr si rozpustíme v hrnci na karamel (pořád míchat!!!). Když bude karamel tekutý přilijeme do něj smetanu ke šlehání a mícháme, dokud se nám karamel zase nerozpustí. Nechme vychladnout.
  2. Pudinková náplň: Uvaříme si pudink podle surovin bez smetany. Uvařený pudink přikryjeme potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup. Necháme vychladnout.
  3. Těsto: Vodu a máslo přivedeme k varu. Stáhneme z plotny a přimícháme mouku se solí a vrátíme na plotnu. Mícháme, dokud z toho nebude jednotná hmota, která se nelepí na stěny. Pomocí mixéru přimícháme prášek do pečiva a postupně i vajíčko jedno za druhým.
  4. Předehřejeme si troubu na 180OC. Těsto vložíme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a tvarujeme na plechu větrníky. Vložíme do trouby a pečeme 30 minut (neotvírat troubu!!!)
  5. Karamelovou šlehačku dáme do lednice, aby ztuhla.
  6. Smetanu vyšleháme do tuha, a opatrně přimícháme k pudinku. Dáme do lednice vychladit.
  7. Vychladlé větrníky si prořízneme a připravíme si polevu.
  8. Do moučkového cukru přimícháme 3 lžíce karamelu a mícháme až do té doby, než z toho bude jednotná hmota, která se táhne. Kloboučky větrníků do ní namáčíme a necháme ztuhnout.
  9. Karamelovou šlehačku vyšleháme do tuha (popř. přimícháme ztužovač smetany)
  10. Větrníky plníme krémy – na spod pudinkový krém a něj karamelovou šlehačku.



Komentáře