Větrníky
Těsto:
250 ml vody
50 g másla
špetka soli
200 g hladké mouky
4 vejce
špetka prášku do pečiva
Karamelové
šlehačka:
200 g cukru krystal/krupice
500 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
Pudinková
náplň:
500 ml mléka
2 vanilkové pudinkové prášky
75 g cukru
125 ml smetany ke šlehání (33% tuku)
Poleva:
3 lžíce karamelu (ze základu na karamelovou šlehačku)
200 g moučkového cukru
- Karamelová šlehačka: Cukr si rozpustíme v hrnci na karamel (pořád míchat!!!). Když bude karamel tekutý přilijeme do něj smetanu ke šlehání a mícháme, dokud se nám karamel zase nerozpustí. Nechme vychladnout.
- Pudinková náplň: Uvaříme si pudink podle surovin bez smetany. Uvařený pudink přikryjeme potravinářskou fólií, aby se neudělal škraloup. Necháme vychladnout.
- Těsto: Vodu a máslo přivedeme k varu. Stáhneme z plotny a přimícháme mouku se solí a vrátíme na plotnu. Mícháme, dokud z toho nebude jednotná hmota, která se nelepí na stěny. Pomocí mixéru přimícháme prášek do pečiva a postupně i vajíčko jedno za druhým.
- Předehřejeme si troubu na 180OC. Těsto vložíme do zdobícího sáčku s ozdobnou špičkou a tvarujeme na plechu větrníky. Vložíme do trouby a pečeme 30 minut (neotvírat troubu!!!)
- Karamelovou šlehačku dáme do lednice, aby ztuhla.
- Smetanu vyšleháme do tuha, a opatrně přimícháme k pudinku. Dáme do lednice vychladit.
- Vychladlé větrníky si prořízneme a připravíme si polevu.
- Do moučkového cukru přimícháme 3 lžíce karamelu a mícháme až do té doby, než z toho bude jednotná hmota, která se táhne. Kloboučky větrníků do ní namáčíme a necháme ztuhnout.
- Karamelovou šlehačku vyšleháme do tuha (popř. přimícháme ztužovač smetany)
- Větrníky plníme krémy – na spod pudinkový krém a něj karamelovou šlehačku.
Komentáře
Okomentovat